CO2 neutraal en een circulaire economie in 2050. Dat is een ambitieus doel van het Rijk. Bij de Groene Jongens dragen we hieraan bij door binnen projecten circulaire kansen te benutten. Hierbij kijken we naar de herkomst en toekomstwaarde van materialen, losmaakbaarheid en flexibiliteit. Uiteraard wordt hier ook de relatie gelegd met energiegebruik van het gebouw. Dit circulaire perspectief komt op verschillende manieren terug in onze dienstverlening, onder andere in de BCI berekening, maar ook in GPR en in ontwerptrajecten. Daarnaast doen we ook ons best om het circulaire gedachtegoed te verspreiden middels netwerken als Cirkelstad, Gideon en via kennisplatforms als Circulearning.
Een materialenpaspoort is een document waarin de samenstelling van een gebouw of bouwproduct wordt vastgelegd. Het geeft een overzicht van de gebruikte materialen, de herkomst ervan en hoe deze zijn verwerkt in het bouwproject. Dit paspoort biedt inzicht in de hoeveelheden en soorten materialen die in een gebouw zijn verwerkt en wat er mee gebeurt na het einde van de levensduur van het gebouw.
Bij de Groene Jongens bieden u de mogelijkheid om een materialenpaspoort op te stellen voor hun bouwprojecten. Dit paspoort geeft niet alleen inzicht in de gebruikte materialen, maar biedt ook kansen om deze materialen op een circulaire manier te gebruiken. Door te weten welke materialen er zijn gebruikt, kan er gericht worden gezocht naar mogelijkheden om deze materialen te hergebruiken of te recyclen. Hierdoor wordt de levensduur van de materialen verlengd en wordt er minder afval geproduceerd.
Door te kijken naar hergebruik van installatiecomponenten en delen van de oude schil, proberen we de circulaire impact van een renovatieproject te maximaliseren. Door de herbruikbare materialen, modulaire componenten en andere duurzame oplossingen aan te bevelen, bieden wij de mogelijkheid om een duurzame toekomst te creëren voor uw project. We richten ons niet alleen op het reduceren van de milieu-impact van de materialen die worden gebruikt, maar ook op de levensduur van het gebouw. Door te kijken naar de footprint van zowel het gebouw als de gebruikte materialen, kunnen we in samenwerking met een MPG berekening bijvoorbeeld de totale levensduurkosten van het project bepalen en de opdrachtgever adviseren over de meest duurzame en kosteneffectieve oplossingen. Op deze manier dragen wij bij aan het creëren van een circulaire economie en een duurzame toekomst voor de gebouwde omgeving. Een voorbeeldproject is Gemeentehuis Dronten.
De bouwsector staat voor een grote verduurzamingsopgave. Die opgave gaat verder dan alleen het reduceren van CO2 in de gebruiksfase. Ook het bouwproces en het materiaalgebruik veroorzaken CO2-impact. Hiervoor is een nieuw perspectief nodig op hoe de bouwsector verduurzaamt. We noemen dat de Whole Life Carbon aanpak. Deze aanpak is onderdeel van het Europese BuildingLife programma. De Groene Jongens kan advies geven aan de hand van een Milieu Prestatie Gebouwen (MPG) berekening en een hieruit volgende routekaart. Daarin worden de stappen beschreven die nodig zijn om te werken naar een concrete doelstelling en een duurzame toekomst.
Tel: +31 85 773 4229
Mail: Info@degroenejongens.nl
Nachtegaalstraat 60 bis
3581AL, Utrecht
Nederland
De Groene Jongens B.V.
KvK-nummer: 65048628
btw-identificatienummer: NL855960693B901