De Groene Jongens

pexels-photo-269077
22-01-2023

Label C verplichting

Per 1 januari 2023 dienen kantoren in het bezit te zijn van minimaal energielabel C. Dit komt overeen met een energieverbruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter per jaar. Voldoet jouw kantoor hier niet aan, dan kunnen gemeenten en/of omgevingsdiensten volgens het Bouwbesluit 2012 de deuren van het kantoor sluiten.

 

De verplichting voor dit energielabel geldt alleen voor kantoren 1) waarvan het gebruiksoppervlakte meer dan 50% van het totale gebruiksoppervlakte van het gebouw beslaat, 2) waarvan het gebruiksoppervlakte van het kantoor met nevenfuncties meer dan 100 vierkante meter beslaat, 3) die geen monumentenstatus hebben, 4) die langer dan 2 jaar gebruikt worden. Voor meer informatie over de voorwaardes, bekijk Energielabel C kantoren (rvo.nl).

 

Op dit moment voldoet slechts de helft van de kantoren die aan de bovenstaande eisen voldoet aan de verplichting. Om toe te werken naar CO2-neutrale of energie-efficiënte samenleving is het belangrijk dat alle kantoren toewerken naar het behalen van label A. Er is dus nog een lange weg te gaan! Op deze website Alle kantoren Label C (gideonstribe.nl) kun je meer lezen over de achtergrond van deze regelgeving en de cijfers over de huidige status.

 

Voldoet jouw kantoor aan de bovengenoemde eisen, dan is per 2023 een energielabel C verplicht! U kunt uw gebouwlabel controleren op www.ep-online.nl. Doe de check en laat ons je helpen met het toewerken naar een beter energielabel. De Groene Jongens kan helpen door de gebouw specifieke verbetermaatregelen te adviseren om het energieverbruik terug te dringen. Dit doen we middels een gebouwopname en een gesprek over de ambities. Vervolgens werken we een set van haalbare maatregelen uit in combinatie met een logische tijdsframe van het toepassing van deze maatregelen. Zo ontvang je een routekaart met duidelijk handvatten om het energielabel van jouw kantoor te kunnen verbeteren.

 

De eerste tips om het energieverbruik van jouw kantoor te verminderen:

  • Vervangen van de ketel;

  • Isoleren van vloer, dak en muren;

  • Toepassen van HR++ glas;

  • Opwekken van duurzame energie middels zonnepanelen of een warmtepomp;

 

Wil je hier mee over weten, neem contact met ons op via info@degroenejongens.nl

Bekijk hier meer nieuws: