De Groene Jongens

Kantoor
06-09-2023

Groen bouwen met de Groene Jongens

Groen in de bouw wordt steeds belangrijker en daar weten wij bij de Groene Jongens alles vanaf! Daarom hebben wij een artikel mogen schrijven voor de eerste editie van Groen Bouwen Nederland. Dit magazine is een samenwerking tussen de Bloeimeesters en CG concept, waarbij in elke editie de focus wordt gelegd op een specifiek aspect van ‘bouw & groen’.

 

Waarom groen bouwen?

Wanneer je een wandeling maakt door de stad zie je steeds meer groen in bouwprojecten: verticale tuinen, groene daken of groene gevels. Vraag je je af waarom groen steeds belangrijker wordt in bouwprojecten? Het antwoord is eenvoudig: groen bouwen loont! In het artikel duiken we in de steeds groenere wereld van de duurzame bouw. Wij leggen uit hoe je kunt aantonen dat een bouwproject groen is en op welke manieren groen bouwen loont én wordt beloond. Wij geven inzicht in veelgebruikte gebouwcertificeringen en geven voorbeelden van projecten waarbij natuurinclusief gebouwd is. 

 

Maar wanneer is een gebouw duurzaam gebouwd?

Met behulp van verschillende certificeringsmethodes en berekeningen kun je aantonen dat een gebouw ontworpen is met duurzame principes in het achterhoofd. Voorbeelden van integrale methodes die we in het artikel geven zijn Gemeentelijke Praktijk Richtlijn (GPR)-Gebouw en Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM-NL). Voorbeelden van specifieke methodes zijn Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) voor energie, Milieu Prestatie Gebouw (MPG)-berekening voor milieuprestatie en de Building Circularity Index (BCI-berekeningen) voor circulariteit.

 

Benieuwd naar een voorbeeld? Of wil je juist weten welke oplossing het beste bij jou situatie past? 

Gebouw Groen

Bekijk hier meer nieuws: